I LOVE AUSZTRÁLIA Tanulj, dolgozz, élj Ausztráliában.

Anglia bemutatása

Anglia a Brit-sziget legismertebb területe, az Egyesült Királyság legnagyobb és legnépesebb országa, egyben az Európai Unió és a NATO tagja. Wales és Skócia határolja, melyek szintén az Egyesült Királyság részei. 

Nevét egy germán népcsoportról, az angolokról kapta, akik az 5. és 6. században telepedtek le ezen a területen. Legnagyobb városa London, mely egyben az Egyesült Királyság fővárosa is és a Brit Birodalom központja is.

Anglia a világ egyik legbefolyásosabb kulturális központja. Innen ered az angol nyelv, az anglikán egyház és az angol jogrendszer, mely számos országban alapul szolgál.

Lakosság: kb. 52 millió fő

Terület: 130 439.00 km2

Nyelv: angol

Éghajlat: mérsékelt, a Golf-áramlatnak köszönhetően állandó délnyugati szél fúj, a napok több mint fele felhős

Idő: Greenwichi középidő (GMT), nyáron GMT 1 óra

Fizetőeszköz: font sterling

Pénzt váltani bankokban, pénzváltó irodákban és néhány postahivatalban lehet. Tanácsos pénzváltás előtt ellenőrizni és összevetni a különböző váltóhelyek tarifáit, ill; hogy számolnak-e fel átváltási díjat.

A bankautomaták szinte minden típusú kártyát elfogadnak, mint pl. Visa, Mastercard, Cirrus, Plus.

Közlekedés

Angliában a többi európai országoktól eltérően a baloldali közlekedés szabályai vannak érvényben. Ezt nemcsak autósként, de gyalogosként is ajánlatos figyelembe venni a balesetek elkerülése céljából. A parkolás szabályai bonyolultak, a belső kerületekben a parkolás csak az arra kijelölt helyeken megengedett, időben korlátozott, sok helyen maximum 2 óra. A parkolási díjak igen magasak, s a szabálytalanságokat pénzbüntetéssel sújtják a hatóságok, nem ritka a gépjárművek elszállítása.

Ajánlott metróval vagy busszal közlekedni. A metró hálózata is a főváros jelentős területét lefedi. A jegyek a budapesti metrótól eltérően nem egy vonalra, hanem zónákra érvényesek, a zónán belüli átszállás lehetőségével. Hosszabb tartózkodás vagy a metró rendszeres igénybevétele esetén tanácsos napi vagy heti jegyet vásárolni.

Árak 2012-ben

Útvonaltervezés

 

Nevezetességek:

Nagy-Britannia rengeteg látnivalót kínál. A turisták első számú célpontja London, ami az egyik leglátogatottabb város a világon. A városmagban találjuk a Tower Bridge-et, a híres hídat, mely London egyik szimbólumává vált. A Tower of Londonban találjuk a koronaékszereket. Ez a régi (1078) építmény sok funkciót betöltött már a történelem során, volt fegyverraktár, börtön, erődítmény és palota is. Megcsodálható itt még fegyvergyűjtemény és római falmaradvány is. Londonban találjuk meg a Föld egyik legnagyobb parlamentjét, a Westminster-palotát. Az épületegyüttes részét képezi a híres óratorony, a Big Ben, mely  London másik jelképe.

A Buckingham palota is igen népszerű, aki Londonba látogat biztosan felkeresi. Ez a hatalmas épület ad otthont a brit királyi családnak. A világ egyik leghíresebb múzeuma a British Múzeum. Az egyik legtöbb kiállítási tárggyal büszkélkedhet. Ide mindenképpen érdemes ellátogatni, hisz a belépés ingyenes, ugyanakkor, ha valaki körbe szeretné járni a múzeumot, annak 1 napot szánnia kell erre, mivel hatalmas épületről van szó. Londonban találjuk a Föld egyik legnagyobb óriáskerekét is, a London Eye-t. 135 méter  magasságával lenyűgöző látványt nyújt a városra. Ezeken kívül még számos látnivalót kínál ez a hatalmas város az idelátógatóknak.

További nevezetességek, amiket látnod kell:

  • Warvick Kastély: Anglia legszebb középkori kastélya
  • Cornwall
  • Stonehenge
  • Cotswolds: Anglia szíve
  • Windsor: a mai napig lakott legnagyobb királyi rezindencia
  • Stratford-Upon-Avon: itt minden Shakespeare-ről szól
  • York
  • Glastonbury: Nagy Brittania spirituális szíve, a legendák szerint Artúr király történeteinek helyszíne, a titokzatos Avalon sziget


Londoni Magyar Nagykövetség:

35 Eaton Place, SW1X 8BY, London
Telefonszám: (00 44) (20) 7201-3440
Fax: (00 44) (20) 7823-1348
E-mail: mission.lon@mfa.gov.hu
Web: www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium


Utazási tippek és infók Angliáról elérhetőek itt.