I LOVE AUSZTRÁLIA Tanulj, dolgozz, élj Ausztráliában.

Bankszámla nyitás Ausztráliában

A bankszámla kérdése mindig egy sarkalatos dolog, ha az ember elhagyja a jól megszokott környezetét és külföldre költözik.

Itthon általában nem kérdés, van egy-két bankszámlád, amire kapod a fizetést, amiről utalod a számlákat és amiről leveszik a pénzt, amikor vásárolsz. De amikor itthon hagysz mindent és külföldre távozol, akkor nem feltétlenül szeretnéd a magyar bankszámládat „magaddal cipelni”, már csak a remélhetőleg gyorsan bekövetkező külföldi fizetésed és az azt követő vásárlásaid miatt sem, hiszen a munkáltatók nem szívesen vagy egyáltalán nem hajlandóak külföldi bankszámlára utalni, illetve súlyos kezelési költségeket is fizetnél bármilyen tranzakció során. Meg egyébként is? A „bármi miatt kellhet” opción kívül minek is tartanád meg a magyart, ha a világ másik felére költözöl.

Így rögtön az érkezésedkor felvetődik a kérdés, hogy hova tedd be a nálad lévő készpénzt vagy hova utald át a magyar számláról a pénzed, hogy legyen nálad készpénz (tudom, automata kint is működik és a kártyád is működik, de lásd. súlyos pénzek minden tranzakciónál részt.)

Nos, két lehetőséged van Ausztráliában bankszámlát nyitni: vagy már eleve megnyitod még Magyarországról vagy az érkezésed és akklimatizálásodat követően besétálsz egy számodra szimpatikus intézményben és nyitsz egyet.

Nyilvánvalóan egy fokkal nagyobb könnyebbséget jelent, ha már otthonról van hova elutalnod a pénzed, amit egy rövid igazolás után azonnal használhatsz is, ahogy megérkeztél, bár nem feltétlenül mindenki érzi biztonságosnak valahova elküldenie a pénzét úgy, hogy még ott sincs.

A bankszámla nyitáshoz tulajdonképpen az útlevélen és a címedet igazoló papíron kívül nem kell más, illetve néhány banknál kérhetik a vízumod típusát is, mert ahhoz igazítják a bankszámlát (diákvízum / állandó lakosi vízum). A bankszámlát általánosságban az érkezésed előtt 3-12 hónappal nyithatod meg, ha az előrenyitást választod és banktól függően az érkezésedet követő 1 vagy akár 6 héten belül be kell menned a bankba igazolni magad és aktiválni a számlád. Amíg az igazolás nem történik meg, addig nem tudsz banki tevékenységet végezni az ausztrál számláddal, kivéve, hogy utalhatsz rá pénzt.

Bankszámla típusok Ausztráliában:

 • Általános bankszámla (transaction accounts): normál bankszámla a mindennapos pénzügyekhez
  • változó díjszabás, általában tranzakció függő
  • minimum pénz szükséges rá
  • online, mobilon, telefonon és személyesen is kezelhetőek az ügyek
  • bankkártya jár hozzá
 • Megtakarítási bankszámla (Savings)
  • hozzácsatolható más számlákhoz
  • online, mobilon és ATM-ből is elérhető a pénzfelvétel

Azon bankok listája, ahol nyithatsz bevándorlóként bankszámlát még otthonról: