I LOVE AUSZTRÁLIA Tanulj, dolgozz, élj Ausztráliában.

Pontrendszer alapú bevándorlás - GSM vízum

A pont alapú, azaz General Migration Scheme alatt futó bevándorlási procedúra talán a legáhitatottabb eljárás, hiszen azonnal állandó lakosi státuszt ad Ausztráliában. Igaz, az elmúlt években változtattak a szabályokon, ám még mindig az egyik legtöbbet kiadott vízum.

 

 

 
 
 

Hogyan jelentkezhetsz?

 

Általános feltételek:

  • meghívás alapján történik
  • 50 évnél fiatalabbnak kell lenned
  • a szakmád rajta van a hiányszakma listán
  • egy ausztrál hivatalos szerv elismerte a szakmádat, azaz megvan a szakmaelismertetésed
  • jól beszélsz angolul (minimum 6,0 IELTS minden egyes részfeladaton)
  • a pont-teszten minimum 60 pontot elértél
  • megfelelsz az orvosi és a rendőrségi vizsgálaton

Expression of Interest (EOI) = Szándéknyilatkozat


Amennyiben a pontrendszer szerint elérted a minimum 60 pontot, szándéknyilatkozatot,
azaz Expression of Intrestet nyújthatsz be
. Minél magasabb a pontszámod, annál
előkelőbb helyre kerülsz a listán. A szándéknyilatkozat benyújtásával még NEM kapsz
vízumot!


Az EOI két évig marad a rendszerben, amely idő alatt az adataidat frissítheted.
Amennyiben 2 év alatt kapsz meghívást, 60 napod van arra, hogy a vízumkérelmed
beadd. Viszont, ha a 2 év alatt nem érkezik meghívó, akkor törölnek a rendszerből.
Game over.


Kategóriák:


1. Állandó lakosi státuszt biztosító vízumok


2. Ideiglenes letelepedést biztosító vízum

 


Állandó lakosi státuszt biztosító vízumok


A ’független’ Independent vízum (sc 189):


Feltételek:

  • az általános feltételeknek való megfelelés
  • minimum 60 pont megléte

 

Valamelyik szövetségi állam kormánya által történő szponzoráció (sc 190)


Feltételek:

  • az általános feltételeknek való megfelelés
  • minimum 60 pont megléte
  • szövetségi állam nominálása

A szándéknyilatkozat benyújtásakor megjelölhetsz egyetlen államot vagy akár
többet is, hogy oda szeretnél menni. Amennyiben valamelyik állam kiválaszt, ezért
extra pontot kapsz. Viszont cserébe a következőket kell teljesítened:

  • abban az államban kell maradnod minimum 2 évig
  • lakcímváltozást le kell jelentened
  • adatszolgáltatási kötelezettséged lesz
  • a szövetségi állam előírhat egyéb kötelezettségeket is

 


 

Ideiglenes letelepedést biztosító vízum


Régiós szponzoráció (sc 489):


Feltételek:

  • az általános feltételeknek való megfelelés
  • minimum 60 pont megléte
  • szponzoráció egy kijelölt területen lakó rokon vagy régióban lévő szövetségi állam illetve alacsony lakosú város által

Ez a vizum 4 évig érvényes. Azonban, 2 év után lehetőséged van jelentkezni az
állandó lakosi státuszra, amennyiben igazolni tudod, hogy legalább 2 évet a kijelölt
területen töltötted és a 2 évből minimum 1 évben teljes munkaidőben dolgoztál.


Ki a rokon?

  • független gyermek, mostoha gyermek
  • szülő, mostoha szülő
  • testvér, mostoha testvér
  • unokahúg, unokaöcs – mostoha is
  • nagynéni, nagybácsi – mostoha is
  • első unokatestvér
  • unoka, mostoha unoka

 

Kijelölt terület:
Szinte egész Ausztrália területe, kivéve Sydney, Newcastle, Wollongong, Brisbane és még néhány település Queenslandben és Új-Dél Walesben.


Regionális Ausztrália és alacsony lakosú városok:
Szinte egész Ausztrália területe, kivéve Sydney, Newcastle, Wollongong, Central Coast, Brisbane, Gold Coast, Melbourne, Perth.

 

PONTRENDSZER
Életkor  
18-24 25
25-32 30
33-39 25
40-44 15
45 fölött 0
Angoltudás  
IELTS General 6.0 minden egyes részfeladaton 0
IELTS General 7.0 minden egyes részfeladaton 10
IELTS General 8.0 minden egyes részfeladaton 20
Külföldi szakmai tapasztalat (a meghívó érkezését megelőző 10 évben)1  
36 hónap 5
60 hónap 10
96 hónap 15
Ausztrál munkatapasztalat (a meghívó érkezését megelőző 10 évben)1  
12 hónap 5
36 hónap 10
60 hónap 15
96 hónap 20
Megjelölt szakmához kapcsolódó ausztrál tanulmányi év  
12 hónap 4 éven belül 5
Iskolai végzettség  
Phd 20
Felsőfokú végzettség 15
Ausztrál Diploma 10
Ausztrál szakmunkás bizonyítvány 10
Felsőfokú végzettségnél alacsonyabb végzettség amit az illetékes ausztrál hatóság elismert 10
Ausztrál tanulmányok  
2 éves kurzus ideje alatt minimum 16 hónapot tanultál és ennek eredményeképpen valamilyen ausztrál végzettséget szereztél 5
Paraprofesszionális nyelvismeret  
NAATI által akkreditált 5
Régióban éltél és tanultál  
Amennyiben az ausztrál tanulmányokat a regionális Ausztráliában végezted 5
Pontok a társad után  
Amennyiben ő is megfelel a minimum követelményeknek (életkor, angol nyelvtudás, szakmaelismertetés) 5
Szövetségi állam szponzorál  
sc 190 5
sc 489 10
Kijelölt területen lakó rokon szponzorál  
sc 489 10

1: pontok szerezhetők a külföldi és az ausztrál munkatapasztalatra is. Azonban a
pontok összértéke maximum 20 lehet. Csak a pontok adódnak össze, nem az
évek.
2: a 489-es vízumra jelentkezők csak az egyik kategóriában kaphatnak vízumot.
Akinek UK, USA, Kanada, Írország vagy Új-zélandi útlevele van, automatikusan
eléri az IELTS küszöbértéket (6.0) 

Érdekel? Küldd el önéletrajzodat és meglévő papírjaidat (referenciák, bizonyítványok, nyelvvizsgák, stb.) a bevandorlas@iloveaustralia.hu e-mail címre és a vízumodat hamarosan a kezedben tarthatod!