I LOVE AUSZTRÁLIA Tanulj, dolgozz, élj Ausztráliában.

Szponzorált munkavállalói vízum

A 457-es vízum napjaink legtöbbet vitatott vízuma. Erre a vízumra jelentkeznek a legtöbben és a megadási ráta is ennél a fajtánál a legmagasabb.

A 457-es vízumot a Howard kormány vezette be 1996-ban. Elsődleges célja az volt, hogy az ausztrál munkaerő piacon létrejött ideiglenes munkaerőhiányt betöltse gyorsan és hatékonyan. Teltek az évek, szigorodtak a szabályok. Az utóbbi években egyre gyakrabban. Ennek ellenére politikai csatározások középpontjában áll mind a mai napig, a pártok felhasználják kampányharcaikban.

Miért?

A válasz nagyon egyszerű. A szponzor cégek nem csak akkor alkalmazzák ezt a vízumfajtát, amikor nem találnak elegendő helyi munkaerőt egy nagyobb projectre. Akkor is ehhez a vízumfajtához nyúlnak, amikor egyáltalán nem találnak szakembert az adott munkára. Évek alatt kialakult az az általános nézet és tapasztalat a szponzor cégek körében, hogy a külföldi munkaerő nem csak szakmailag képzettebb, de lojálisabb és sokkal megbízhatóbb is. így a munkáltatóknak érdekében állt inkább külföldi munkaerőt behozni, mint a saját „portájukon” jobban körül nézni.

A másik ok, hogy az esetek nagy részében már nem ideiglenesen, hanem végleg betöltik a munkaerőhiányt. Ugyanis a 457-es vízumról egyenes út vezet az állandó lakosi státusz (PR), majd az állampolgárság megszerzéséhez.

Természetesen ez egyáltalán nem tetszett / tetszik a munkás szakszervezeteknek. Joggal érezhetik azt, hogy a külföldi munkaerő elveszi az ausztráloktól a munkát. Pedig az éremnek mindig két oldala van…

Ezen előzmények után érthető, ha a mindenkori kormány igyekszik úgy alakítani a szabályokon, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.

A 457-es vízumra való jelentkezésnek 3 fázisa van.

Az első fázisban a szponzoráló céget vizsgálják meg. Amennyiben megfelel az előírt követelményeknek, akkor 1 illetve 3 évre megkapja a szponzorálási engedélyt. 2013. július 1-től szándéknyilatkozatot kell tenniük a cégeknek, hogy az engedély érvényességi ideje alatt mennyi embert kívánnak előre láthatólag megszponzorálni. Amennyiben a nominált létszámot elérik, több külföldit nem szponzorálhatnak vagy új engedélyre kell jelentkezniük. Ez a téma 1-2 év múlva lesz izgalmas, amikor a helyek kezdenek majd betelni…

A második fázisban a nominált hiányszakmát vizsgálják: szüksége van-e a cégnek a megjelölt pozícióra, az hogyan illeszkedik a cég profiljába, milyen munkafeltételekkel kívánják alkalmazni a külföldi munkavállalót.

A harmadik fázisban a vízumra jelentkezőt vizsgálják: megvan-e az a szakmai tudása és / vagy gyakorlata, ami ahhoz kell, hogy a hiányszakmát betöltse, feladatát ellássa.

Általános jellemzők:

 • ideiglenes vízum, ami 1 naptól 4 évig adható
 • a vízum lejárta után újra igényelhető
 • rajta lehet a családod is
 • annyiszor utazol vele ki és be az országból, amennyiszer szeretnél (és amennyiszer a munkáltatód és a pénztárcád engedi)

Követelmények:

 • egy cég meg kell, hogy szponzoráljon
 • a szakmádnak rajta kell lennie a hiányszakma listán
 • bizonyított iskolai végzettség és / vagy szakmai tapasztalat a szponzorált szakmában
 • minimum 5.0 IELTS General nyelvvizsga (ennél kérhetnek magasabb pontszámot is bizonyos esetekben)
 • privát egészségbiztosítással kell rendelkezni

Előnyei a vízumnak:

 • relatív hamar megvan
 • amennyiben minimum 2 évet eltöltesz ezen a vízumon, már „csak” az esetleges licenset, szakmai kamarai tagságot kell megszerezned és egyenes utad van az állandó lakosi státusz megszerzéséhez, amennyiben a cég továbbra is támogat

Van ausztrál munkaajánlatod csak vízumod nincs? Küldd el a részleteket a bevandorlas@iloveaustralia.hu e-mail címre és szakszerű, teljes körű információt és ügyintézést kapsz!