I LOVE AUSZTRÁLIA Tanulj, dolgozz, élj Ausztráliában.

Ausztrál munkavállalás

Az Ausztráliába való utazásnak elég fontos kritériuma általában a munkavállalás. Elég kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a kezdeti befektetés után ne legyen szükségük egy munkára, amely legalább egy keveset könnyíthet az anyagi helyzetükön. Szerencsére Ausztráliában a nemzetközi diákoknak sem akadály a munkavállalás, ugyanis a tanulóvízum mellé most már automatikusan jár a munkavállalói engedély és természetesen munkát sem lehetetlen találni.

 
 
 

Ausztráliában diákvízummal Te és veled tartó felnőtt családtagjaid is jogosultak dolgozni külön engedély nélkül, de csak miután elkezdődött a tanfolyamod. A kurzus megkezdése előtt sajnos tilos munkába állni.

Az új szabályozások szerint a diákok nem heti 20 órában dolgozhatnak már, hanem kétheti 40 órában a kurzusok ideje alatt, illetve iskola szünetekben ez a korlátozás megszűnik. Ebbe a munkába nem tartozik bele a képzéshez tartozó kötelező gyakorlat.

Az 574-es vízummal (Postgraduate Research Sector) rendelkező diákok számára nincs megkötés a munkára vonatkozóan, de ők is csak a képzés elkezdte után állhatnak munkába.


Családtagokra vonatkozó szabályok:

  • kétheti 40 órás munkavállalás a hozzátartózó képzése alatt és az iskolai szünetekben is
  • Mester és doktori képzésen résztvevők családtagjai pedig korlátlanul dolgozhatnak

Munkát vállalni Ausztráliában csak az nem tud, aki nem akar. Az ország fel van készülve a diákokra, így teljesen természetes számukra, hogy szeretnél valamiből megélni, amíg ott tartózkodsz és ehhez állást is keresel. Így ne ess kétségbe attól, hogy mit fognak szólni hozzá, hogy te munkát keresel. Ha szerencséd van, a nyakadba ugranak, mert megoldottad a munkaerő hiányukat!

Az első legfontosabb dolog, hogy még otthon írd meg az önéletrajzodat angolul és gyűjts be annyi referenciát, amennyit csak tudsz, természetesen ezeket is angolul. Ha ezek megvannak, készíts róluk rengeteg másolatot és másold is ki valamilyen adathordózóra, hogy a későbbiekben is meglegyenek.

Munkát keresni rengeteg helyen tudsz. A munka elérhetősége nagyban függ az angoltudásodtól és tapasztalatodtól. Ha még nem beszélsz angolul, akkor jelentkezhetsz mosogatásra is éttermekbe vagy irodai takarításra is. Ezekhez túl nagy tapasztalat sem szükséges és egész könnyű ezeket az állásokat megkapni. A legkönnyebben úgy tudathatod velük, hogy a világon vagy,  hogy a lakhelyedhez vagy iskoládhoz közeli éttermekbe besétálsz és leadod az önéletrajzodat az üzletvezetőnek. Ugyanez javasolt arra az esetre is, ha esetleg felszolgáló, szakács vagy báros munkát szeretnél.

Természetesen lehetőséged van más típusú munkákra is jelentkezni, amelyeket az álláskereső portálokon vagy újságokban találhatsz, de a diáktársaid is segítségedre lehetnek. Küldd el vagy add le az önéletrajzod mindenhova, ahova csak lehet, mert sosem tudhatod, hogy honnan jön a hívás.

Hasznos oldalak:

 

Órabérek 2013-ban:

http://www.fairwork.gov.au/pay/national-minimum-wage/pages/default.aspx

 

Azonban ne felejtsd el attól, hogy nemzetközi diák vagy, még vannak jogaid!

A legfontosabbak:

  • a fizetetlen munka büntetendő, nem vagy köteles ingyen dolgozni!
  • nem küldhetnek haza hamarabb, csak mert nincs munka
  • ne fogadj el fizetés gyanánt a pénzen kívül semmit!
  • ne hagyd, hogy rávegyenek bármilyen szerződés aláírására, ha neked az nem tetszik
  • nem rúghatnak ki, mert beteg lettél vagy megsérültél

Ha még több dologra vagy kíváncsi a nemzetközi diákokra vonatkozóan, akkor információkat itt találsz:

http://www.fairwork.gov.au/resources/fact-sheets/workplace-rights/pages/international-students-fact-sheet.aspx