I LOVE AUSZTRÁLIA Tanulj, dolgozz, élj Ausztráliában.

Ausztrál oktatás

Az ausztrál oktatási rendszer egy kicsit eltér a magyar rendszertől. Ausztráliában minden államnak megvan a saját oktatási politikája és kidolgozott rendszere, melyekben különböző szabályokat állítanak fel és különböző támogatási formákat biztosítanak az iskoláknak. A tananyag esetenként változhat, de a tudományterület minden államban azonos. Mindennel együtt az ausztrál oktatási rendszer nagyon nyitott és sokrétű, valamint szabadon választható bárkinek, aki teljesíti az előfeltételeket.
 
 

Minden államban megtalálhatóak a szakiskolák (VET - Vocational Education and Training) és a műszaki és egyéb oktatást biztosító intézmények (TAFE - Technical and Further Education). A VET lényege, hogy olyan tudást és támogatást biztosít, amely nem igényel egyetemi vagy főiskolai képzettséget, így egy VET tanfolyam elvégzése után a tanuló megkezdheti karrierjének építését. Egy VET képzés akár két éven át is eltarthat és az államok között átjárást biztosít, tehát akárhol elkezdhetjük és befejezhetjük a képzést időveszteség nélkül.

A TAFE Ausztrália egyik legelismertebb oktatási intézményi rendszere szerte az országban. Túlnyomórészt felsőoktatási szintű képzést biztosít és számos felsőoktatási intézmény beszámítja a TAFE-n történt képzést. Több szinten folyik az oktatás egy adott területen, kezdve a Certificate I.-től az Advance Diplomáig. A Certificate-ek általában néhány hónapos képzést nyújtanak, az Advance Diplomáig való eljutás általában két évbe telik, amelyek sokkal le tudják rövidíteni a későbbi egyetemi időt. A TAFE iskolák magániskoláknak számítanak, ugyanakkor különböző módokon ugyan, de állami támogatást is élveznek.

 Természetesen van lehetőség egyetemi képzésre is. Az ausztrál egyetemek a világ legjobb egyetemei között szerepelnek. Szintüket tekintve ugyanúgy épülnek fel, mint itthon, azaz az érettségit követően van lehetőség jelentkezni BA alapszintű diplomára, melyet a mesteri képzés, majd a doktori képzés követhet. A BA 3 éves, az MA képzés 2 éves általában.

A legnépszerűbb szakmák, amiket az itt tanulók választanak:

  • Könyvelés
  • Üzlet és marketing
  • Fodrász
  • Szakács/cukrász
  • Fogtechnikus
  • IT

Az oktatási keretrendszer felépítése pedig:

AQF szint

Oktatási szint

Szükséges időtartam

10-es szint

Doctoral degree

3-tól 4 évig

9-es szint

Masters degree (extended)

Masters degree (coursework)

Masters degree (research)

3-tól 4 évig

1-től 2 évig

1-től 2 évig

8-as szint

Graduate diploma

Graduate certificate

Bachelor degree with honours

1 évtől 2 évig

6 hónaptól 1 évig

1 év

7-es szint

Bachelor degree

3-tól 4 évig

6-os szint

Associate degre

Advanced diploma

2 év

1.5 évtől 2 évig

5-ös szint

Diploma

1-től 2 évig

4-es szint

Certificate IV

6 hónaptól 2 évig

3-as szint

Certificate III.

1-től 2 évig

2-es szint

Certificate II.

6 hónaptól 1 évig

1-es szint

Certificate I.

6 hónaptól 1 évig