I LOVE AUSZTRÁLIA Tanulj, dolgozz, élj Ausztráliában.

Ausztrál tanulói vízum

Ausztrál vízumra mindenképpen szükséged van, akár tanulni, akár turistáskodni, akár dolgozni szeretnél Ausztráliában. Ha tanulmányokat szeretnél folytatni - a tanulmány szintjétől függetlenül -, akkor általában ausztrál tanulóvízumot kell igényelned, amely feljogosít arra, hogy teljes időben tanulj (kb. mint nálunk a nappali képzés) és közben kétheti 40 órában munkát is vállalj.

Ha három hónapnál több időt szeretnél Ausztráliában tanulmányokkal tölteni, akkor tanulóvízumra van szükséged. A vízumot a Bevándorlási Hivatal bírálja el, online beadott dokumentumaid alapján. A tanulóvízumot kizárólag olyan iskolába kérheted, amely rendelkezik az úgynevezett CRICOS kóddal. Ez azt bizonyítja, hogy az ausztrál kormány által felügyelt iskoláról van szó és jogosultak nemzetközi diákokat fogadni (mi természetesen csak ilyen iskolákkal vagyunk kapcsolatban).

 

Mikor érdemes / kell tanulóvízumban gondolkodnod, ha Ausztráliába készülsz?

 • szeretnéd az angolodat fejleszteni és 3 hónapnál több időre tervezel maradni
 • szeretnél valamilyen szakmát vagy végzettséget szerezni, mint pl.: okj szintű végzettség vagy főiskolai/egyetemi diploma
 • szeretnél letelepedni Ausztráliában, de jelenleg nincs a szakmád a hiányszakma listákon VAGY még nincs elég tapasztalatod az adott szakmában VAGY nem beszélsz még angolul VAGY szponzorvízumra pályáznál, de itthonról kevés esélyed van szponzorálni hajlandó munkáltatót találni 

 

Ausztráliában három féle iskola/tanfolyam típus van:

 • Nyelviskola
 • Szakmai képzés (business, turizmus, IT, szakács a leggyakoribb). Ez kb OKJ szintnek felel meg, és min fél év, max. két év hosszú.
 • Egyetemi szintű képzés - Bachelor vagy Masters degree, esetleg még magasabb. Ez főiskola vagy egyetemi szint.

Ezek mellett a diáknak kétheti 40 órában lehet max. dolgozni iskolaidőben, iskolaszünet alatt korlátlanul. Ha a pároddal mész ki (házastárs vagy élettársnak kell lenni - utóbbit igazolni kell), neki nem muszáj iskolába járnia, mehettek egy tanulóvízumon családként. Ekkor ő is ugyanennyit dolgozhat, kivéve, ha a főkérelmező Masters képzésre jár, mert ekkor a házastárs full-time 40 órában dolgozhat hetente hivatalosan.

 Amíg a nyelviskolák általában heti 4-5 napon vannak, addig a szakmai és egyetemi szintű képzések általában heti 2-3 napot vesznek el (16-18 órát) vagyis több szabadidő is marad munkára és minden egyébre.

Ami a vízumot illeti, most jön a lényeg: ugyanis az ausztrál Bevándorlás Hivatal 2016. július 1-től megváltoztatta a tanulói vízum szabályrendszerét. Amellett, hogy megszűntette a különböző tanulmányi szintekre vonatkozó külön vízumokat és egy darab újat vezetett be helyettük, a nevezett időszaktól kezdve már nem csak az számít, hogy a melyik ország állampolgáraként szeretnél Ausztráliában tanulni, hanem már azt is figyelembe veszik, hogy melyik iskolába szeretnél járni és őket is megvizsgálják. Ez azért jó például, mert szép lassan kihalnak a vízumiskolák, te pedig nem fogod ott találni magad 2 hónap után egy megszűnt iskolával, emiatt lassan érvénytelen vízummal és sok kidobott pénzzel a hátad mögött. 

Tehát innentől, ha Ausztráliában szeretnél tanulni, a vízumkérelmedhez szükséges dokumentumok listája az általad választott iskolától is függni fog. 

Az már biztos, hogy a következő dokumentumlistákkal minimum fel kell készülni ahhoz, hogy minél hamarabb megkapd a vízumodat:

 • iskolai visszaigazolás a választott iskolából - ez az ún. eCoE (Confirmation of Enrollment), ez bizonyítja, hogy valóban jelentkeztél egy full-time kurzusra és az iskola el is fogadta a jelentkezésed
 • kötelező biztosítás - ez az ún. OSHC biztosítás, vagy az iskola szervezi le neked vagy pedig mi, a lényeg, hogy enélkül nincs vízum
 • őszinte tanulmányi szándék bizonyítása - ez lesz az új rendszer egyik fő pontja: ez egy bemutatkozó levél, amelyben meg kell győznöd a hivatalt, hogy kizárólag tanulási szándékaid vannak és ideiglenesen szeretnél Ausztráliában maradni. Ennél a pontnál a hivatal alaposan meg fogja vizsgálni a körülményeideit, így erre a pontra alaposan fel kell készülni!
 • személyes dokumentumok: anyakönyvi kivonat, személyi, lakcímkártya, útlevél, jogosítvány
 • párkapcsolat / házasság esetén ennek igazolása: pl. házasságlevél, élettársi nyilatkozat, fotók, stb.
 • önéletrajz
 • munkáltatói igazolás, referencialevél, fizetési papír (ha van)
 • iskolalátogatási (ha van)
 • végzettségeket bizonyító dokumentumok: diplomák, bizonyítványok, iskolai igazolás, tantárgylista

A fenti dokumentumokon felül egyénileg és a jelentkezéstől függően még kérhetnek további dokumentumokat, mint pl. gyermekek esetén az iskoláztatásuk igazolása, név változtatás esetén igazolás, stb.

Az ausztrál vízumok esetén mindig is kritikus pontnak számított az anyagi fedezet bemutatása. Ennek nincs más szerepe, mint bebizonyítani, hogy a jelentkezőknek van elég pénzügyi hátterük ahhoz, hogy fent tudják magukat tartani. Annak ellenére, hogy az ausztrál tanulóvízum mellé jár részmunkaidős munkavállalói engedély, nem szabad kizárólag arra hagyatkozni megélhetés szempontjából.

Az anyagi fedezet is fontos része a vízumkérelemnek, annak ellenére, hogy úgy tűnik a Magyarországról jelentkező diákoknak nem kell felmutatniuk, amennyiben a leginkább népszerűbb iskolákba jelentkeznek.
Ám mivel az iskolákat is folyamatosan ellenőrzik, illetve a Bevándorlási Hivatal is dönthet úgy a jelölt anyagát áttekintve, hogy mégis kér fedezeti összeget, így mindenképpen javasolt a pénzügyi kritériumok előírásait megismerni.

A fedezeti összegnek a bankszámládon kell lenni és igazolni kell a forrását (jövedelemigazolás, stb. - lejjebb ezt részletesebben kifejtjük). Ezt kölcsön is kaphatod, de ebben az esetben a kölcsönadónak kell igazolnia a forrást. A kölcsönt leginkább a legközelebbi hozzátartozóktól fogadják el, sokadik szálon futó kölcsönadót valószínűleg nem fogják figyelembe venni mostantól.

A fedezeti összeg 2016. július 1-től:

 • diák vagy 18 év alattit kísérő gyám -  AUD 19,830
 • partner vagy házastárs - AUD 6,940
 • gyermek - AUD 2,970.
 • + 2000 AUD utazási költség

Tekintve, hogy ez a vízumigényléshez kell (amikor az iskola már be van fizetve), ezzel a pénzzel az iskola díján felül kell rendelkezni.

 

Tehát, ha szeretnétek Ausztráliában tanulni vagy a letelepedés első lépcsőjeként kimenni, akkor először alaposan fontoljátok meg, hogy milyen terveitek vannak, mert sok pénzt és időt lehet spórolni egy jól összeállított tervvel!

Ha pedig úgy döntöttél, hogy még több információra van szükséged, kérdésed van vagy egyenesen indulnál, írj nekem e-mailt az elképzeléseiddel és tervezünk neked néhány szuper hónapot vagy évet Ausztráliában: vanda@iloveaustralia.hu

 
* Mivel sajnos az ausztrál vízumokat nem mi adjuk ki, így el kell mondjuk, hogy a hivatalos szabályzat ellenére is megtörténhet, hogy mégis kérnek fedezeti összeget ebben a kategóriában, ám ez nagyon különleges esetekben történhet meg, 4 év alatt eddig egyszer történt meg nálunk.