I LOVE AUSZTRÁLIA Tanulj, dolgozz, élj Ausztráliában.

Melbourne

Melbourne közel 4,2 milliós népességével Ausztrália második legnagyobb városa, Victoria állam fővárosa.

Az Economist Intelligence Unit 2011-es rangsora szerint a világ második legélhetőbb városa!!

A város alapítója egy valamikori fegyenc fia, aki a régi fegyenctelep helyén egy új várost akart építeni – sikerült neki. Melbourne gyors fejlődéséhez az is hozzájárult, hogy Victoria aranymezőire csak úgy tódultak az 1850-es években a gazdagságra vágyók. Az aranyláz és a letelepedők eredményezték végül a gazdaság fellendülését is. A 19. század végére pedig Melbourne lett Ausztrália ipari és pénzügyi fővárosa.

Melbourne-t nagyon gyakran hasonlítják Sydney-hez, és fordítva. A rivalizálás Ausztrália két legnagyobb városa között a régmúltba nyúlik vissza. Ennek a versengésnek az eredménye az ország fővárosa, Canberra (erről bővebben Ausztrália bemutatásánál olvashattok).

Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy Melbourne mind éghajlatában, mind hangulatában és építészetében talán a legjobban hasonlít az általunk megszokott európai nagyvárosokhoz. Jellemzően nagyobb a nyüzsgés, az egészséges versenyszellem, mint a kontinens többi városában. Ha más nem, a rengeteg villamos csilingelése biztos ismerősen fog hatni.

A legtöbb ember egyetértene abban, hogy ez a város Ausztrália kulturális fővárosa, melyet a számos galéria, múzeum és egyéb kulturális központ bizonyít.

A már említett, Melbourne-re oly jellemző versenyszellem a leginkább a sportokban csúcsosodik ki. Számos nemzetközi szintű sporteseménynek ad otthont a város, közülük is kiemelkedik a Forma 1 Ausztrál Nagydíj, vagy az Australian Open. Minden ilyen eseményre az egész város megmozdul, de a legnagyobb érdeklődést mégis a Melbourne Cup, a krikett és az Aussie Rules váltja ki (ha utóbbiról még sose hallottál, ne aggódj, kint fogsz eleget:)

Természetesen, mint minden ausztrál város, Melbourne is óriási parkokat, botanikus kerteket, festői tavakat rejt. Ha egy nagyvárost keresel, kifinomult kultúrával, mely gyorsabb ütemben éli életét, mint a többi ausztrál város, Melbourne lépést fog tartani Veled!