I LOVE AUSZTRÁLIA Tanulj, dolgozz, élj Ausztráliában.

Gyakran ismételt kérdések

 • Milyen vízumra van szükségem, ha Ausztráliába szeretnék menni?

Attól függ, mi a célod vele. Ausztrália vízumköteles ország, így akár nyaralni, akár tanulni szeretnél ott, mindenképpen vízumra van szükséged. Amennyiben csak körülnézni, meglátogatni valakit vagy rövid időtartamű „nem-munka” jellegű indokkal – ebben benne van a maximum 3 hónapos tanulmány is – szeretnél Ausztráliába utazni, akkor turista vízumra van szükséged.

Ha 3 hónapnál többet szeretnél kint tanulni, akkor mindenképpen tanulóvízumra van szükséged.

 • Mit tanulhatok?

Bármit J. Kezdve a nyelvtanfolyamtól a szakmai kurzusokon át az egyetemig mindent, amihez csak kedved van. Nézz körül a tanfolyamok között, biztos találsz olyat, ami elnyeri tetszésedet.

 • Mikor kezdődnek a tanfolyamok?

A nyelvtanfolyamok minden hétfőn kezdődnek, míg a szakmai tanfolyamok havonta, esetleg negyedévente egyszer. Az egyetemek általában szeptember és február környékén kezdődnek, de némely esetben van lehetőség becsatlakozni a már elindult képzésbe.

 • Milyen feltételekkel tanulhatok kint? Van-e korhatár?

Nyelvtanfolyamoknál nincs előírt képzettség, szakmai kurzusok és egyetemek esetében pedig érettségi bizonyítványt vagy 12 év tanulmányi időt fel kell mutatni.

Korhatár egyik kurzus esetében sincs.

 • Mennyi ideig tanulhatok?

Nincs megszabott határidő, addig tanulsz, ameddig szeretnél. A nyelvtanfolyamok általában 2-52 hétig tartanak, ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy megtanulj angolul. Szakmai tanfolyamok félévtől 2 évig tartanak, az egyetemek pedig 2-3 évesek a szinttől függően.

 • Milyen nyelvtudásra van szükségem, hogy kimehessek?

Akár nulla nyelvtudással is kimehetsz tanulni. A tanárok fel vannak készülve az olyan diákokra, akik egyáltalán nem beszélnek angolul és maximális segítséget nyújtanak abban, hogy a kezdeti nehézségeken átsegítsenek, így nem fogod emiatt rosszul érezni magad és nagyon hamar belejössz.

 • Van-e lehetőség részletfizetésre?

Nyelvtanfolyamok esetében sajnos nincs, de a szakmai kurzusok és az egyetemek esetében van lehetőség több részletben fizetni.

 • Van-e lehetőségem dolgozni, amíg kint vagyok?

Igen, a tanulóvízummal az új szabályozás szerint kétheti 40 órát dolgozhatsz. Iskolai szünetekben pedig teljes munkaidőt is bevállalhatsz.

 • Vihetem-e magammal a páromat/családomat?

Igen, viheted. Amennyiben ő nem szeretne három hónapnál több ideig tanulmányokat folytatni, úgy mehettek egy vízumon is. Ebben az esetben ugyanazok a feltételek vonatkoznak rá is, mint rád. Ebbe beletartozik az is, hogy ő is dolgozhat kétheti 40 órában kivéve, ha te mester képzésre iratkozol be, mert akkor ő teljes munkaidőben – azaz heti 40 órában – vállalhat munkát.

 • Hol lakhatok?

Sydney-ben saját szállásaink vannak, amelyek biztosan megfelelnek az igényeiteknek, akár ideiglenes akár hosszú távú tartózkodásról van szó. Ezen felül az iskolák által kínált kollégiumok, diákházak is nagyon megbízhatóak, nem túl drágák és folyamatos felügyelet alatt állnak. Ha több önállóságot szeretnél, akkor van lehetőség házat/lakást is bérelni, illetve megszállhatsz hostelekben vagy szállodában is.

 • Hogy kapom meg a vízumot?

A vízumodat mi intézzük az Ausztrál Nagykövetségen keresztül, ha minden szükséges papírod megvan, mint pl. útlevél, iskolai visszaigazolás, anyagi fedezet.

 • Mi történik, ha nem kapom meg a vízumot?

Reméljük erre nem kerül sor, de ha valami miatt visszautasítanának, akkor természetesen a befizetett összeget visszakapod. Az erre vonatkozó eljárást pedig már előre meg fogod kapni az iskolai visszaigazolással, így pontosan tisztában leszel a részletekkel is.

 • Mi van, ha nem tetszik a tanfolyam?

Válthatsz tanfolyamot, de akkor a vízumot is módosítani kell, mivel az a megadott képzésre jár. Semmi gond, jelezd nekünk és módosíttatjuk a tanfolyamot is és a vízumot is.

 • Maradhatok-e, ha megtetszik az ország?

Természetesen maradhatsz. Van lehetőséged további tanfolyamokon részt venni és újabb diákvízummal kintmaradni, illetve ha megfelelsz a feltételeknek, akkor akár a bevándorláson is gondolkodhatsz.

 • Mit vigyek mindenképpen magammal?

Az egyik legfontosabb az útleveled. Ezen kívül tanácsos magaddal vinni az önéletrajzodat, referenciákat, orvosi papírokat, gyógyszereket, naptejet.

 • Van-e biztosításom?

A tanulmányaid alatt kötelezően rendelkezned kell az úgynevezett OSHC biztosítással, amely a tanulmányaid első napjától az utolsóig tart. Enélkül nem is kapsz vízumot. A biztosítás általános ellátást fedez, sajnos ez nem vonatkozik a szemészetre, fogászatra vagy nőgyógyászati kezelésekre, ezeket érdemes még itthon elintézni, mert kint elég drága. Természetesen van lehetőség kiegészítő biztosítást is kérni. A biztosításnak két típusa van, a Single és Family OSCH.

 • Mi történik velem az első tanítási napon?

Az első nap, az ún. orientációs nap. Itt bemutatkozik a suli, elmondja a tudnivalókat az iskoláról, megkapod a diákigazolványt és átesel a szintfelmérőn. Ez alapján fognak besorolni a csoportba, ahol majd kezded a második napot.

 • Milyen árak vannak ott?

Az árak kicsivel magasabbak kint, mint itthon. Ez igaz főleg az élelmiszerekre és ruházkodásra. A közlekedés jóval drágább, mint itthon, de nem éri meg lógni, mert a büntetés sokkal magasabb, mint a jegy ára.

Néhány link, ahol naprakész infókat kaphatsz:

http://www.131500.com.au/tickets/fares/fares

http://www.woolworths.com.au/wps/wcm/connect/webSite/Woolworths/

 

 • Mit kell azonnal elintéznem, ahogy kimegyek?

Miután regenerálódtál az utazás után, javasolt, hogy vegyél egy ausztrál feltöltős kártyát a mobilodba, nyiss bankszámlát és igényelj adószámot. Főleg a munka miatt fontos, hogy ezek meglegyenek, amikor elkezdesz már keresgélni. Amennyiben igényled és Sydney-ben tartózkodsz, szívesen segítünk ezeket elintézni.